Чому краще обирати офіційну роботу за кордоном: переваги

Чому краще обирати офіційну роботу за кордоном: переваги

Робота за кордоном для українців – чудова перспектива отримати нові відчуття, реалізуватися у кар’єрі та почати заробляти більше. Але працевлаштування включає багато аспектів: від методів пошуку до необхідності оформлення документів. Тому багато хто схиляється до неофіційної праці. Чи варте заощадження грошей та часу на бюрократичні процедури ризику опинитися без коштів у незнайомій країні? Давайте розбиратися.

Небезпеки, які підстерігають під час неофіційної роботи

Насамперед потрібно розуміти, що працюючи за кордоном нелегально ви порушуєте закон. Наслідками цього може бути депортація та позбавлення права в’їзду надалі. Це стосується й тих, хто вирішив знайти роботу за кордоном по біометрії. Такі працівники ризикують бути затриманими поліцією. Адже у них немає:

  • відповідного дозволу на офіційне працевлаштування для роботи за кордоном;
  • робочої візи;
  • контракту із роботодавцем.

Але не це найстрашніше. Працюючи неофіційно, українець не захищений від зловживань роботодавця та потрапляє у залежність. Часто таким людям платять менше від умовленого або зовсім не виплачують зарплату. Їх змушують жити у жахливих необладнаних бараках та працювати без вихідних. Свобода пересування обмежується. А дехто страждає від насильства.

Працюючи неофіційно, ви не можете захистити своє право на:

  • гідні умови праці;
  • вихідні та відпочинок;
  • виплати лікарняних.

Тому найкраще, що можна зробити, прийнявши рішення поїхати на заробітки – витратити час, сили та подбати про отримання офіційної роботи за кордоном.

Так, доведеться побігати, щоб зібрати необхідний пакет документів. Але це не так складно, як здається. Особливо якщо звернутися до перевіреного кадрового агентства, де і вакансію гідну підберуть, і з документами допоможуть.

Що ви отримуєте, працюючи легально

Легальна робота за кордоном вимагає не лише виконання обов’язків, а й гарантує права. Отримуючи робочу візу, ви підтверджуєте своє право на перебування та працю в країні на певний термін. Контракт із роботодавцем реєструється у державних структурах, нараховується офіційна заробітна плата.

Таким чином, на офіційній роботі в Чехії, Польщі та інших країнах ви захищені не лише договором, а й державою. Можете скаржитися до відповідних інстанцій у разі порушення умов: тривалості робочого дня або тижня, оплати вихідних, свят. Навіть якщо роботодавець не надасть житла того рівня, який обговорювався у контракті, він матиме неприємності із законом.

Робота від роботодавця за кордоном передбачає наявність медичної страховки. Вона гарантує виплату лікарняних у разі хвороби та право на отримання кваліфікованої медичної допомоги.

Варто також зазначити, що офіційні працівники мають високі шанси отримати дозвіл на постійне проживання в країні з можливістю подальшого оформлення громадянства.

Тому якщо вирішили поїхати за кордон, розглядайте лише офіційний договір. Зверніться до агентства, де вам допоможуть з документами. А під час пошуку роботи за кордоном без посередників співпрацюйте лише с з надійними роботодавцями.