Що таке візовий коридор та його різновиди

Що таке візовий коридор та його різновиди

Плануючи поїздку на роботу за кордон, українці стикаються з багатьма складнощами та незнайомими термінами. Наприклад, візовий коридор. Що це таке, як його розрахувати?

Значення поняття візовий коридор

Візовий коридор – термін придатності візи. Простіше кажучи, це час, протягом якого ви можете в’їжджати та виїжджати з країни на законній підставі.

Не варто плутати це поняття з терміном перебування в країні. Наприклад, під час оформлення візи для легальної роботи за кордоном можна побачити значення 90/180. Це означає, що термін перебування в країні не повинен перевищувати 90 днів, а друга цифра якраз і є цим коридором – терміном придатності візи.

Розрахувати візовий коридор самостійно не складно. Якщо віза оформлена на період з 01.05.2021 р. до 30.04.2022 р., термін її дії, тобто коридор, складає 364 дні. При цьому сумарне перебування у країні не має перевищувати 180 днів. Порушення цих значень загрожує штрафами та депортаціями.

Усього існує два види візового коридору – шенгенський та національний.

Шенгенський візовий коридор

Робота за кордоном від роботодавця за наявності шенгенської візи можлива протягом 90 днів (або трьох місяців), а термін дії документа – півроку. Причому відлік терміну дії починається не з моменту отримання візи, а перетину кордону.

Залежно від цілей поїздки, шенгенські візи бувають:

  • Одноразові – кордон можна перетнути один раз.
  • Дворазові – двічі.
  • Багаторазові – кількість перетинів кордону необмежена у межах дії візи.

Якщо термін дії візи закінчився, а дні перебування повністю не витрачені, можна претендувати на відкриття нової візи або домовитися про відстрочення терміну придатності.

Національний візовий коридор

Національна віза дає право навчатись, шукати вакансії для роботи за кордоном, проживати там. Її власники можуть безперешкодно в’їжджати, виїжджати та переміщатися країнами всієї шенгенської зони. На відміну від шенгенської візи, національна має тривалий термін придатності та дає право на подальше отримання посвідки на постійне проживання.

Коли термін її дії закінчується, отримати новий документ можна не раніше ніж через півроку. При цьому можна подорожувати країнами ЄС за наявності робочої візи. Але є умова – насамперед треба перетнути кордон тієї країни, яка видала дозвіл. Тож якщо українець знайшов роботу в Чехії з Івано-Франківська, він має в’їхати спочатку до цієї країни.

Існує і таке поняття, як відсутність коридору. Зазвичай безкоридорні візи видаються на нетривалий термін туристам, час їхньої дії чітко обмежений датами, а термін дії повністю аналогічний дозволеному періоду перебування в країні: 7/7, 14/14 тощо.

Візовий коридор – важливе, хоч і не офіційне, поняття, яке мають знати усі, хто зібрався на роботу за кордоном офіційно. Якщо ви розрахуєте його неправильно, перевищите допустимі значення, висока можливість даремно витратити час, гроші, або отримати депортацію.