Як не потрапити до шахраїв, шукаючи роботу за кордоном: методи «нечесних» роботодавців

Як не потрапити до шахраїв, шукаючи роботу за кордоном: методи «нечесних» роботодавців

Низькі зарплати та рівень життя змушують шукати роботу за кордоном мешканців Житомира, Полтави, Хмельницького та інших міст України. Чим більший попит на неї, тим сильніше активізуються шахраї. Вони йдуть на будь-які хитрощі, і, щоб не потрапити на їхню вудку, не завадить знати, за якими схемами діють аферисти.

Схема перша – безкоштовна вакансія

Вакансії шахраїв дуже схожі на реальні. Але особливу пильність варто проявити, коли є позначка «легальна робота за кордоном безкоштовно». Як показує практика, потім доводиться платити за оформлення документів, трансфер та ще щось. Як то кажуть, безкоштовний сир тільки в мишоловці.

За аналогічною схемою працюють й посередники, які не взаємодіють з роботодавцями, а просто беруть вакансії з офіційних сайтів.

Варто зазначити, що здебільшого справжні роботодавці самі оплачують трансфер або компенсують його після прибуття на місце.

Схема друга – занадто висока зарплатня

Варто насторожитися, коли пропонують офіційну роботу за кордоном з оплатою 5000-6000 євро. Справа в тому, що такий рівень зарплат є високим навіть для громадян зарубіжних країн. Тому занадто привабливі пропозиції орієнтовані на мрійників, у яких, побачивши високі цифри, відключається логіка і критичне мислення. В результаті шахраям вдається виманити у довірливих претендентів велику суму.

Перш ніж купуватися на вакансію, вивчіть дані про рівень доходів місцевих жителів в інтернеті.

Що робити при самостійному пошуку роботи

Щоб не потрапити до рук аферистів, обираючи роботу за кордоном без посередників:

  • Уточніть назву та реквізити компанії.
  • Зайдіть на офіційний сайт, дізнайтесь телефон та порівняйте з номером, який вказано у вакансії.
  • Якщо виникають сумніви під час спілкування по телефону, перервіть розмову та перевірте номер в інтернеті. Можливо, він уже засвітився, як шахрайський.
  • Пошукайте інформацію про запропоновану роботу в соцмережах, почитайте відгуки.

Стежте, щоб усі пункти договору були прозорими. Не скупіться на грамотного юриста. Перед підписанням уважно прочитайте контракт, перевірте наявність підписів та печаток.

Як знайти реальну роботу через агентство для роботи за кордоном мешканцям Полтави та інших міст

При пошуку роботи за кордоном для українців через посередника перераховані вище пункти теж актуальні. Але додайте ще пару:

  • Перевірте наявність та вміст ліцензії. У ній вказується перелік країн, із якими співпрацює агентство.
  • Не давайте передоплати. Хороше агентство не вимагає грошей за консультації та інші послуги до моменту, поки не укладено договір.
  • Тримайте при собі паспорт. Надійні посередники не забирають документ на певний термін. Усі маніпуляції з ним проводять у вашій присутності.

І останній момент: якщо посередник пропонує оформити візу для вас – це напевно обман. Для отримання робочої візи потрібно особисто прийти до консульства та надати документи.

При пошуку роботи за кордоном від роботодавця або через посередника не втрачайте здорового глузду. Подумайте, оцініть ситуацію і, головне, не соромтеся ставити запитання та вимагати додаткову інформацію. Потрібно бути впевненим, що ви маєте справу з порядними людьми.