Польща або Чехія: що вибрати для роботи за кордоном без знання мови

Польща або Чехія: що вибрати для роботи за кордоном без знання мови

Замислюєтеся вирушити на роботу за кордоном із України, але не вирішили, яку країну обрати – Польщу чи Чехію? Давайте дізнаємося про переваги і недоліки роботи в цих країнах.

Рівень зарплат

Робота у Чехії для українців оплачується в межах 1000-2000 євро. Через активний розвиток економіки тут висока потреба у робітниках. Особливо це стосується роботи в Чехії для чоловіків: мулярів, покрівельників, зварювальників, сантехніків. Жіночі професії представлені в основному медсестрами, покоївками та соціальними працівниками. Загалом, вакансій багато. Лише у середині 2021 року було зареєстровано понад 350 тисяч вакансій.

У Польщі платять менше, близько 900 євро. Іноземні працівники тут також затребувані. Особливо не вистачає водіїв, будівельників, складських робітників. Їдуть до Польщі на роботу за кордоном здебільшого зі Львова, Житомира, Івано-Франківська та інших західних регіонів України. Це пов`язано з культурною, мовною та географічною близькістю.

Таким чином у Чехії можна заробити приблизно на 25% більше, виконуючи аналогічну роботу. Лікарі ж, інженери та програмісти отримують вдвічі більше.

Ставлення до українців

Питання неоднозначне, а відповідь ґрунтується на особистому досвіді українців, які побували на заробітках за кордоном. Більшість ділиться позитивною думкою та говорить про доброзичливе ставлення чехів та поляків. Мовляв, завжди покажуть дорогу, підкажуть, де продукти якісніші та дешевші. Навіть при роботі за кордоном без знання мови бар`єр зникає через місяць-два.

Є й такі, хто набув негативного досвіду. Багато залежить від самого українця: його характеру, комунікабельності, світогляду.

Де легше влаштуватися

Влаштуватися на роботу до Польщі українцям не складно без знання мови. Для цього потрібно запрошення від роботодавця. Крім цього знадобиться закордонний паспорт, медична страховка та робоча віза.

Влаштуватися у Чехії трохи складніше. Працівнику доведеться отримати:

  • Робочу картку. Для неї знадобиться договір із роботодавцем, підтвердження місця проживання. Можуть вимагати медичну довідку та довідку про несудимість.
  • Дозвіл на працевлаштування. Його подають навіть для сезонної роботи.
  • Синю карту за умови, що ви отримали кваліфіковану посаду, що вимагає вищої освіти.

Порівняльна таблиця легального працевлаштування:

 ЧехіяПольща
Спрощена процедура працевлаштуванняНемаєЄ, протягом до 6 місяців
Максимальна тривалість роботи на підставі дозволу2 роки3 роки
Час оформлення документівБлизько 2 місяцівТиждень за спрощеною процедурою Від місяця до двох – отримання дозволу на працевлаштування  
Хто платить за дозвіл на працевлаштуванняПретендентРоботодавець

Підсумовуючи, зазначимо, що популярність Чехії для роботи іноземців зростає через більшу оплату та високий рівень життя. Офіційно тут влаштуватися важче, але не набагато. Так, не вдасться знайти роботу в Чехії по біометричному паспорті.

Польщу ж українці обирають здебільшого через сприятливе законодавство та близький менталітет, не обов’язково знати місцеву мову та цілком реально її вивчити кожному.