Сезонна робота за кордоном: переваги та недоліки

Сезонна робота за кордоном: переваги та недоліки

Робота за кордоном для українців – гарний спосіб заробити. Особливо це стосується сезонного вирощування, збирання та обробки фруктів, овочів, ягід. Такі вакансії користуються попитом у літні та осінні місяці. Але вони підходять не всім. Потрібно бути фізично витривалим та морально готовим до важких умов. Давайте розберемося, у чому плюси та мінуси сезонної роботи.

Чому сезонна робота за кордоном для українців популярна: переваги

Спочатку визначимося, кому підійде сезонна робота. Її обирають ті, хто вперше їде за кордон, студенти, які шукають підробіток на канікулах, а також мандрівники, що мріють подивитися на різні країни.

Серед її переваг:

  1. Гідний заробіток. Наприклад, під час роботи за кордоном у Німеччині на зборі врожаю можна отримувати до 1800 євро на місяць, а сезон триває близько трьох. Робота в Чехії на сезон або сезонна робота в Польщі дає можливість заробляти біля 1000 євро.
  2. Знайомство з культурою та звичаями корінних мешканців. Це новий досвід: розширюється кругозір, змінюється світогляд. Інші люди, місцевість, спосіб життя – все це захоплює, навіть якщо робота монотонна.
  3. Практика мови. Навіть якщо ви не володієте іноземним, все одно доведеться навчитися хоча б основним фразам для покупки продуктів у магазині.
  4. Робота за кордоном доступна без знання мови. Іноземний та освіта не є обов’язковими для вирощування та збору сільськогосподарських культур.
  5. Знайомство з новими людьми. Приїхавши працювати на нове місце, ви обов’язково зустрінете інших людей, з якими вас об’єднуватиме спільна мета. А це – запорука міцної та довгої дружби.
  6. Можлива сезонна робота в Польщі та інших країнах за кордоном для сімейних пар, жінок та чоловіків з Луцька та інших міст України.

Чому сезонна робота за кордоном лякає українців: недоліки

Оскільки сезонна робота – це в основному фізична праця, вона потребує міцного здоров’я та витривалості. Вибираючи такий варіант заробітку, будьте готові до високих навантажень та понаднормової роботи. Перш ніж вирішити виїжджати за кордон, уважно вивчіть умови, обов’язки. І лише після ухвалюйте рішення, щоб бути підготовленим до того, що на вас чекає.

Отже, до недоліків сезонної роботи за кордоном для українців можна віднести:

  • високу завантаженість – робота буде понад 40 годин на тиждень;
  • заробітна плата залежить від виробітку – чим менше роботи, тим менша оплата;
  • нестачу вільного часу – іноді доведеться працювати без вихідних.

Але більшість людей ці фактори не зупиняють. Вони розуміють, до чого готуватися і яка матеріальна вигода.

Що справді небезпечно – ризик «нарватися» на шахраїв. Роботодавці та посередники, як правило, просять гроші наперед, але впевненості, що ви дійсно вирушите на роботу, ніхто не дає. В цьому випадку не зайвим буде вивчити відгуки про роботу за кордоном. Ретельно все перевіряйте, спілкуйтеся з людьми, які їздили за кордон, тоді ви не сумніватиметеся в надійності компанії. А ще краще, шукайте роботу за кордоном без передоплати.

У сезонній роботі є переваги та недоліки. Праця важка, але в будь-якому випадку це корисний досвід, який не потребує вищої освіти та знання іноземних мов. А ще – гарна можливість відволіктися від звичного життя та отримати нові знайомства.